Skip to content

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is de verzamelnaam voor een aantal procedures die herinneringen aan schokkende of krenkende ervaringen verwerken. Therapeuten gebruiken EMDR als deze herinneringen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Zij passen EMDR ook toe om disfunctionele toekomstgedachten functioneler te maken.

EMDR is effectief gebleken bij post traumatische stressstoornissen (PTSS), maar kent ook toepassingen bij een breed scala van andere psychische klachten, als faalangst, spanningen, somberheid, een negatief zelfbeeld en burn-out.

Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 90% van de mensen niet meer voldoet aan de criteria van PTSS na drie EMDR-sessies van 90 minuten.

EMDR is effectief vanaf ongeveer het zesde levensjaar.

Procedure

Een belangrijk deel van EMDR betreft het desensitiseren. Hierbij denkt de cliënt aan de disfunctionele herinnering en maakt de therapeut gedurende 20 à 30 seconden met zijn vingers horizontale bewegingen voor de ogen van de cliënt. Deze volgt de vingers met zijn ogen.

Vervolgens ademt de cliënt rustig een keer in en uit en meldt wat hij ervaart. Deze procedure herhaalt zich totdat de herinnering niet langer disfunctioneel is.

Zo verwerkt de cliënt allerlei aspecten van de herinnering.

Back To Top